Steak máčky
BBQ omáčky a omáčky na steaky
( "Grill a Barbecue pro všechny" severoamerická kuchyně)
Barbecue omáčky ("BBQ sauce") - jsou rozmanité omáčky, kterými se hotové pokrmy polévají a potírají až na talíři, nebo těsně před dokončením grilování. Nepoužíváme je během normálního pečení, neboť se žárem připalují a ty přiboudliny zrovna nejsou zdravé. Ovšem namazat jimi maso těsně před dokončením je naopak vhodné, poněvadž trochu zaschnou, ztuhnou a udělají skořápku. Nesmí se však spálit! Vybral jsem pro vás následující BBQ omáčky.
Omáčky na steaky ("Steak sauce") - jsou specielní omáčky, které se přidávají výhradně na steaky až po dokončení grilování, tedy až na talíři. Vybral jsem pro vás následující omáčky na steaky.
BBQ - BARBECUE OMÁČKY
Základní BBQ omáčka
Suroviny:
1 plechovka rajského protlaku, asi 150 g
3 lžíce hořčice
1 střední cibule nadrobno
2 stroužky česneku, utřené
500 ml litru vody
250 ml octa 5%
100 g cukru
100 g másla
3 lžíce červené papriky
1 lžička mletého hřebíčku nebo 3 hřebíčky
2 lžičky soli
2 lžičky pepře
Postup přípravy:
Směs surovin zvolna vaříme asi 1 hodinu, pak scedíme a ihned použijeme nebo uskladníme do lednice.
Používáme na maso servírované na stole nebo na grilu za snížené teploty při dopékání.
Základní americká BBQ omáčka
(Podle: "Thrill of the grill by Chris Schlessinger")
Suroviny:
1 velká cibule, nasekaná
1 lžíce oleje
200 ml rajského protlaku
750 ml rajské šťávy
150 ml bílého 4% octa
2 lžíce cukru
1 lžička soli
1 lžička čerstvě mletého černého pepře
1 lžíce papriky
1/2 lžičky cayenského pepře
1 lžíce melasy
75 ml pomerančové šťávy
2 lžíce dijónské (francouzské) hořčice
Postup přípravy:
Zpěníme cibuli na oleji a dozlatova, přidáme vše ostatní a zvolna převaříme.
Nakonec rozmixujeme a skladujeme v lahvičce v lednici
Omáčka BBQ, že si prsty ulížete
(Steven Reichlen)
Suroviny:
2 šálky kečupu
2 šálky"A-1 steak omáčky"
1 lžička celerového semínka
1 lžička Tabasca
2 lžíce sójové omáčky
2/3 šálku hnědého cukr
šťáva ze dvou citrónů
4 lžíce nastrouhaného křenu
1/2 lžičky sušeného česneku nebo 2 stroužky utřeného čerstvého
1/2 lžičky šalvěje
1 lžička soli
1 šálek piva
2 menší cibule najemno nasekané
Postup přípravy:
Vše smícháme v hrnci a za stálého míchání 5 minut povaříme
Česneková omáčka - BBQ
Suroviny:
1 hlavička česneku
3 žloutky
citrónová šťáva
100 ml olej
1 lžíce vařící vody
Postup přípravy:
Utřeme česnek se solí, přidáváme žloutky a dále třeme, potom přikapáváme olej a nakonec citrónovou šťávu.
Když směs zhoustne a je hladká, vmícháme lžíci vařící vody.
Vylepšená hořčice - BBQ
Postup přípravy:
Hořčici šleháme za přikapávání oleje, až je hladká jako majonéza.
Potom vmícháme jemně nasekanou cibulku a petrželku.
Čínská švestková omáčka - BBQ
Suroviny:
3 lžíce povidel nebo přiměřené množství sušených švestek bez pecek!
1 lžíce sójové omáčky
1/2 lžičky cayanského pepře
1 lžička cukru, pokud možno hnědého
1 lžíce oleje
1/2 malé cibule, nasekané
250 ml kuřecího vývaru
Postup přípravy:
Vše svaříme a rozmixujeme do jednolité hmoty.
Správné je, když je hodně viskózní tak, že téměř neteče.
Pokud je omáčka moc řídká vaříme ji, až se odpaří na správnou hustotu, poku je naopak hustá přidáme vývar.
BBQ omáčka s Coca Colou 3
(Od Garyho)
Postup přípravy:
Smícháme v šálku Coca-Colu a kečup v poměru 1 : 1.
Vaříme na mírném ohni za občasného míchání, až získáme přiměřenou hustotu omáčky.
Sladká kreolská omáčka BBQ
(Upraven recept podle Emerila Lagasse, "Emeril's Creole Chrismas", vydal William Morrow)
Suroviny:
500 ml kečupu
100 ml vody
2 lžičky melasy
2 lžičky kreolské, nebo kremžské hořčice
3 stroužky utřeného česneku
1 menší cibule drobně nakrájená
2 lžíce cukru
trošku pálivé pepřové omáčky, ale červený pepř taky vyhoví
trošku worchesterové omáčky
2 lžičky nastrouhaného zázvoru
trošku soli a pepře.
Postup přípravy:
Vše rozmixujeme v kuchyňském robotu (mixeru) a uložíme v chladnu.
Před použitím necháme aspoň přes noc odležet.
Podáváme ke steakům.
BBQ buráková omáčka
Suroviny:
3 lžičky podzemnicového oleje
75 g vyloupaných nesolených burských oříšků
1/2 nakrájené cibule
1/2 lžičky sušených chilli papriček
2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička hnědého cukru
2 lžíce citrónové šťávy
350 ml horké vody
sůl, pepř
Postup přípravy:
Na pánvi rozpálíme olej a burské oříšky osmažíme dozlatova.
Oříšky rozmixujeme s cibuli, chilli papričkami, zázvorem, cukrem a citrónovou šťávou do hladké kaše.
Vmícháme tolik horké vody, aby vznikla tekutá omáčka.
Vraťíme ji zpět na pánev a přivedeme do varu a vaříme 2 minuty za stálého míchání, aby se nepřipálila.
Přisolíme a opepříme podle chuti, sundáme z ohně a udržujeme v teple.
Meruňková omáčka s limetkami
Suroviny:
2/3 šálku meruňkové zavařeniny
1/2 šálku čerstvé šťávy z limetek (asi 2)
1/3 šálku zlatých rozinek
1/4 šálku octa balsamico
1/4 šálku kečupu
1/4 šálku worchesterové omáčky
1 lžíce nějaké pálivé omáčky jako je např. tabasco
1/4 lžičky krystalové soli
1/4 lžičky pepře
Postup přípravy:
Rozpustíme zavařeninu v kastrolku, přidáme vše ostatní a prohřejeme.
OMÁČKY NA STEAKY
Domácí omáčka na steaky
Suroviny:
1/4 l kečupu
1 cibule, najemno usekaná
1 velký stroužek česneku, vcelku
1/4 šálku vody
1/4 šálku worchesterové omáčky
1/4 šálku citrónové šťávy
2 lžíce octa
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce cukru
1 lžička hořčice
Postup přípravy:
Vše smícháme a zvolna nepřikryté vaříme za občasného zamíchání, až se voda odpaří a omáčka nabude vyhovující hustotu.
Scedíme a odstraníme cibuli a česnek.
Hotová omáčka je hnědá, skladujeme ji v lednici.
Domácí omáčka
(Velmi podobná nejznámější americké "A-1 steak sauce")
Suroviny:
1 šálek kečupu
1/2 šálek cibule, usekané nadrobno
1 velký stroužek česneku
1/4 šálku vody
1/4 šálku worchesterová omáčka
1/4 šálku citrónové šťávy
1/4 šálku bílého octa
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíce hořčice
Postup přípravy:
Vše smícháme a nepřikryté zvolna vaříme za občasného zamíchání, až se dost vody odpaří na vyhovující hustotu.
Hotová omáčka je hnědá, pak umixujeme a skladujeme v lednici.
Argentinská omáčka na steaky
Suroviny:
1/2 a 1/4 šálku bílého octa (normální kuchyňský ocet)
2 jalapeňos nebo feferonky, nasekané
4 stroužky česneku
4 bobkové listy
1/2 šálku čerstvé nasekané petrželky
1/2 šálku čerstvého nasekaného oregana
1/3 šálku olivového oleje
sůl a pepř
Postup přípravy:
Vše umixujeme v mixéru. Omáčka je určena na steak, ktwerý je již upečený a leží na talíři.
Arizonská omáčka na steaky
Suroviny:
1 šálek kečupu
2 lžíce čerstvého nastrouhaného křenu
1 lžíce medu
1 lžíce javorového sirupu
1 lžička cayenského pepře
1 lžíce francouzské hořčice (Dijonská)
sůl a pepř.
Postup přípravy:
Vše smícháme, skladujeme v chladnu
Lone Star Steak Sauce
(Podle "Grandma's cookbook")
Suroviny:
1/2 šálky másla
2 lžíce worchesterové omáčky
3/4 lžičky pepře
pár kapek Tabasca
1/2 hrnku citrónové šťávy
1 stroužek česneku, utřený
1/2 lžičky hořčicového prášku
sůl
Postup přípravy:
Vše zamícháme do rozpuštěného másla v rendlíku.
Můžeme přidat vypečenou šťávu z masa, pokud jsme steaky dělali na pánvi.
Poznámka DDK: Lone Star nebo-li "Osamělá hvězda" je znakem Texasu.
Omáčka na steaky s hrozinkami
Suroviny:
1/4 šálku rozinek
1 plechovka (200 g) rajského protlaku
1 šálek vody
3 lžíce worchesterové omáčky
3 lžíce hnědého cukru
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička soli
1/2 lžičky pepře
Postup přípravy:
Rozinky namočíme do vody a necháme nabobtnat.
Potom je rozmixujeme a přidáme všechny uvedené ostatní suroviny.
Vaříme do zhoustnutí, potom dochutíme na správnou sladko-trpkou chuť.
Omáčka s malinami
Suroviny
2 lžíce malinového džemu
2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce worcesterová omáčka
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce sladového octa nebo v nouzi obyčejného
5 kapek Tabasca nebo jiné pálivé přísady
sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:
V hrnci nad prudkým ohněm smícháme vše a za stálého míchání.
Vaříme až směs začne houstnout, pak snížíme plamen a zvolna vaříme ještě 10 minut.
Pig Picker Pucker sauce
(Od Steven Reichlena)
Suroviny:
1 1/2 šálku jablečného octa
3/4 šálku vody
2 lžíce hnědého cukru (nebo podle chuti)
1 lžíce drcených čili papriček
1 menší cibule na teninké plátky nakrájená
1 1/2 lžíce krystalové (kosher nebo mořské) soli
1/2 lžičky pepře
Postup přípravy:
Smícháme vše v misce a mícháme až se cukr a sůl rozpustí.
Používáme na potření vepřového masa nebo k vepřovému masu.