Recepty a marinády

Kdo z nás by se netěšil na letošní první maso připravené na grilu. Perfektní chuť vepřového, hovězího či kuřecího plátku zajistí marinády z koření, bylinek a dochucovadel. Které jsou ty nej?

Kvalitní grilované maso už jen s trochou soli a pepře může chutnat lahodně. Grilováním vždy zdůrazníme chuť masa, marinády mají za úkol tuto chuť zachovat, maso ovonět, zjemnit a samozřejmě dochutit. Možná také máte "tu svou zaručenou", kterou pravidelně mícháte z tajných ingrediencí. Ale jaká jsou pravidla, co by mělo být základem marinády? 

Marinujeme maso ke grilování 

Marinády, které připravujeme k nakládání masa před grilováním, maso okoření a zjemní, tím se zkrátí doba přípravy. Maso zůstane šťavnaté, jen to nesmíme přehnat se solí, která maso vysušuje. Proto všeobecně při přípravě marinád platí, že by neměly obsahovat soli příliš, raději maso dosolíme až na talíři.

Marinády mohou být pikantní, kyselé, nasládlé, exotické i  ovocné. Bílé maso (kuřecí, krůtí, králičí) nakládáme do olejových marinád, k tmavším masům se hodí spíše marinády vinné či octové.

Příprava masa před grilováním

Maso před marinováním dobře omyjeme pod studenou tekoucí vodou, osušíme papírovou utěrkou a naložíme do vymíchané marinády. Maso uložíme do plastové, keramické nebo skleněné misky, zakryjeme a necháme naložené 12 - 24 hodin v chladu. Maso musí být v marinádě celkově ponořené.

Před grilováním maso pomocí grilovacích kleští vyjmeme a necháme okapat, nepoužíváme vidličku. Gril rozehřejeme a marinované maso pečeme přímo na grilovacím roštu nad žhavými uhlíky nebo na hliníkové fólii. Maso můžeme potírat marinádou i během pečení.

 

Suroviny na přípravu marinády

Čistý olej

Olej používáme libovolné chuti, lze použít slunečnicový, olivový, ale třeba i sezamový či ořechový. Maso si díky oleji zachová vlhkost. V oleji rozmícháme veškeré koření, bylinky či kořenící směsi. 

Ochucené oleje

Pro větší aroma grilovaného masa použijeme oleje ochucené, a to podomácku připravené nebo již hotové. Velký výběr nalezneme v menších specializovaných obchodech s těmito produkty. Základem jsou chuťově neutrální oleje, do kterých přidáváme malé množství bylinek a koření. Výborný je olej česnekový, olej pepřový, koprový nebo olej z provensálských bylinek. 

Dochucovací omáčky

Tekuté omáčky bývají dost slané, musíme s tím při dalším dochucování marinády počítat. Výborné jsou tzv. asijské omáčky, sójová či miso. Hodně se používá i rybí omáčka, ale s tou opatrně, je velmi aromatická a ne všem voní a chutná.

Sušené bylinky

Bylinky sušené jsou pro přípravu marinády ideální. Je však nutné je uchovávat v temnu a suchu, aby nezvětraly a neztratily svou typickou a výraznou chuť. V kombinaci s olejem maximálně uvolňují aroma.

Čerstvé bylinky

Bylinky čerstvé se hodí ke krátkému grilování, dlouhým rožněním ztrácejí aroma. Lépe než do marinád je používáme do omáček ke grilovaným pokrmům. 

Pikantní přísady

Marináda k naložení by čas od času neměla postrádat čerstvě drcené chilli papričky, pálivou papriku, tabasco nebo zázvor, zvlášť pokud máme rádi hodně pálivé.

 

Jedna z oblíbených - marináda Barbecue

Na marinádu Barbecue si připravíme 2 stroužky česneku, 4 polévkové lžíce kečupu, 2 polévkové lžíce octa balsamico, vymačkanou šťávu ze 2 limetek, 1 čajovou lžičku mleté papriky, půl čajové lžičky kayenského pepře, 1 polévkovou lžíci třtinového cukru a 3 lžíce tekutého medu. Podle chuti sůl, pepř a pár kapek zeleného tabasca. 

Česnek oloupeme a prolisujeme, přidáme všechny ostatní přísady a dobře promícháme. Plátky masa (klidně i žebírka) naložíme do marinády a pak jen ugrilujeme.