Další máčky

Dresing Jana
1 polotučný tvaroh, 1 velkou majolku, 3 rovné lžíce kari koření, 1 mandarinkový kompot, 
Z kompotu vyndáme ovoce a nakrájíme ho na kousky. Ostatní přísady společně ušleháme. Ovoce přidáme do omáčky. Dresink používáme na různé druhy vařených nebo pečených mas nakrájených na kousky nebo na vařené masové kuličky, které napíchneme na párátko a namáčíme v omáčce.
 
 
Omáčka "barbecue" (BBQ):
2 lžíce protlaku nebo kečupu, 50 g medu, 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 1/2 šálku kořeněné švestkové omáčky, 5 kapek tabasca, 1 lžíce dijonské hořčice 1 lžíce oleje (k potírání masa při pečení). 
 
 
Omáčka s medem a zázvorem:
100 g kečupu, 50 g medu, 1 čajová lžička strouhaného zázvoru, 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 1 lžíce škrobu, 1 menší cibule, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, 3 stroužky česneku - (k potírání masa při pečení).
 
 
Koriandrová omáčka:
100 g kečupu, 50 g medu, 1 čajová lžička strouhaného zázvoru, 2 polévkové lžíce , sojové omáčky, 1 lžíce škrobu, 1 menší cibule, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, 3 stroužky česneku - (k potírání masa při pečení).
 
 
Barbecue omacka
500gr vyzralych rajcat, 2 na drobno nasekane cibule, 4 strouzky cesneku, 250 ml cerveneho vinneho octa, 4 lzicky cukru, 1/4 lzicky zazvoru, 1 lzicka koriandru, 1/4 lzicky mleteho hrebicku, 1/2 lzicky mleteho pepre, Worchestrova omacka, 1 lzicka soli
Rajcata prelijeme varici vodou a sloupneme slupku. Rozctvrtime je a dame do hrnce spolu s cibulkou a rozmackanym cesnekem a octem. 
Pridame vsechny prisady krome worchesterove omacky a na malem plameni varime asi hodinu. Obcas zamichame. 
Ke konci pridame worchester.
Omacku dame do sklenic a dobre uzavreme. Vydrzi nam v lednici az jeden mesic.
 
 
Základní BBQ omáčka 
1 plechovka rajského protlaku, asi 15dkg 3 lžíce hořčice 1 střední cibule nadrobno 2 stroužky česneku, utřeného 500 ml litru vody 250 ml octa 5% 10 dkg cukru 10 dkg másla 3 lžíce červené papriky 1 lžička mletého hřebíčku nebo 3 hřebíčky 2 lžičky soli 2 lžičky pepře
Zvolna vaříme asi 1 hodinu, scedíme a ihned použijeme, nebo uskladníme do lednice
Používá se na maso servírované na stole, nebo na grilu za snížené teploty při dopékání. 
 
 
Základní americká BBQ omáčka
1 velká cibule, nasekaná 1 lžíce oleje 200 ml rajského protlaku 750 ml rajské šťávy 150 ml bílého, 4% octa 2 lžíce cukru 1 lžička soli 1 lžička čerstvě mletého černého pepře 1 lžíce papriky 1/2 lžičky cayenského pepře 1 lžíce melasy 75 ml pomerančové šťávy 2 lžíce dijónské (francouzské) hořčice 
Zpěníme cibuli na oleji a dozlatova, přidáme vše ostatní a zvolna převaříme. Nakonec rozmixujeme a skladujeme v lahvičce v lednici. 
 
 
Omáčka že si prsty ulížete - BBQ
2 šálky kečupu 2 šálky "A-1 steak omáčky" 1 lžička celerového semínka 1 lžička Tabaska 2 lžíce sojové omáčky 2/3 hrnku hnědého cukru šťáva ze dvou citronů 4 lžíce nastrouhaného křenu 1/2 lžičky sušeného česneku (nebo 2 stroužky utřeného čerstvého) 1/2 lžičky šalvěje 1 lžička soli 1 šálek piva 2 menší cibule najemno nasekané 
Vše smícháme v hrnci a za stálého míchání 5 minut povaříme. 
 
 
Česneková omáčka - BBQ 
1 hlavička česneku 3 žloutky citrónová šťáva 100 ml oleje 1lžíce vařící vody 
Utřeme česnek se solí, přidáváme žloutky a dále třeme, potom přikapáváme olej a nakonec citrónovou šťávu. Až směs zhoustne a je hladká, vmícháme lžíci vařící vody. 
 
 
Vylepšená hořčice - BBQ
Hořčici šleháme za přikapávání oleje, až je hladká jako majonéza. Potom vmícháme jemně nasekanou cibulku a petrželku. 
 
 
Čínská švestková omáčka - BBQ
3 lžíce povidel, nebo přiměřeně sušených švestek, ale bez pecek! 1 lžíce sojové omáčky 1/2 lžičky cayanského pepře 1 lžička cukru, pokud možno hnědého 1 lžíce oleje 1/2 malé cibule, nasekané 1/4 l kuřecího vývaru 
Vše svaříme a rozmixujeme do jednolité hmoty. Správné je, když je hodně viskózní tak, že téměř neteče. Pokud je moc řídká vaříme až se odpaří na správnou hustotu, pokud je naopak hustá přidáme vývar. 
 
 
BBQ omáčka s Coca Colou 
Smícháme v šálku Coca-Colu a kečup v poměru 1 : 1. Vaříme na mírném ohni a za občasného míchání, až získáme přiměřenou hustotu omáčky. nebo jednoduchá 
2.varianta:
Smícháme v šálku Coca Colu a kečup v poměru 1 : 1 a vaříme na mírném ohni a za občasného míchání, až směs získá přiměřenou hustotu. 
 
 
Sladká kreolská omáčka BBQ
500 ml kečupu 100 ml vody 2 lžičky melasy 2 lžičky kreolské, nebo kremžské hořčice 3 stroužky utřeného česneku 1 menší cibule drobně nakrájená 2 lžíce cukru trošku pálivé pepřové omáčky, ale červený pepř taky vyhoví trošku worcesterové omáčky 2 lžičky nastrouhaného zázvoru trošku soli a pepře. 
Vše rozmixujeme v kuchyňském robotu (mixeru) a uložíme v chladnu. Před použitím necháme aspoň přes noc odležet. Podáváme ke steakům. 
 
 
BBQ buráková omáčka 
3 lžičky podzemnicového oleje 75 g vyloupaných nesolených burských oříšků 1/2 nakrájené cibule 1/2 lžičky sušených chilli papriček 2 lžičky mletého zázvoru 1 lžička hnědého cukru 2 lžíce citrónové šťávy 350 ml horké vody sůl, pepř 
Na pánvi rozpalíme olej a burské oříšky osmažíme dozlatova. Oříšky rozmixujeme s cibuli, chilli papričkami, zázvorem, cukrem a citrónovou šťávou do hladké kaše. Vmícháme tolik horké vody, aby vznikla tekutá omáčka. Vraťíme ji zpět na pánev a přivedeme do varu. Omáčku vaříme 2 minuty za stálého míchání, aby 
se nepřipálila. Přisolíme a opepříme podle chuti, sundáme z ohně a udržujeme v teple. 
 
 
Domácí omáčka na steaky
1/4 l kečupu 1 cibule najemno usekaná 1 velký stroužek česneku vcelku 1/4 šálku vody 1/4 šálku worcesterové sauce 1/4 šálku citrónové šťávy 2 lžíce octa 2 lžíce sojové omáčky 2 lžíce cukru 1 lžička hořčice 
Vše smícháme a zvolna nepřikryté vaříme za občasného zamíchání, až se dost vody odpaří a bude to mít tu správnou hustotu. Zcedíme a odstraníme cibuli a česnek. Hotová omáčka je hnědá, skladuje
me ji v lednici. 
 
 
Argentinská omáčka na steaky
1/2 a 1/4 šálku bílého octa (normální kuchyňský ocet, jen nic specielního - vinný, balsamic...) 2 jalapeňos nebo feferonky, nasekané 4 stroužky česneku 4 bobkové listy 1/2 hrnku čerstvé nasekané petrželky hrnku čerstvého nasekaného oregana / 1/3 hrnku olivového oleje sůl a pepř 
Vše umixujeme v mixeru, je určeno na steak až je již upečený a leží na na talíři. 
 
 
Arizonská omáčka na steaky 
1 šálek kečupu 2 lžíce čerstvého nastrouhaného křenu 1 lžíce medu 1 lžíce javorového sirupu 1 lžička cayenského pepře 1 lžíce francouzské hořčice (Dijon) sůl a pepř 
Vše smícháme, skladujeme v chladnu
 
 
Lone Star Steak Sauce. 
1/2 šálky másla 2 lžíce worcesterovéomáčky 3/4 lžičky pepře pár kapek Tabaska 1/2 hrnku citronové šťávy 1 stroužek česneku, utřený 1/2 lžičky hořčicového prášku sůl 
Vše rozmícháme v rendlíku do rozpuštěného másla. Můžeme přidat vypečenou šťávu z masa, pokud jste steaky dělali na pánvi.
 
 
Omáčka na steaky s hrozinkami
1/4 šálku rozinek 1 plechovku (200 g) rajského protlaku 1 šálek vody 3 lžíce worcesterové omáčky 3 lžíce hnědého cukru 1 lžíce citronové šťávy 1 lžička soli 1/2 lžičky pepře 
Rozinky namočíme do vody a necháme nabobtnat. Potom je rozmixujeme a přidáme všechny uvedené ostatní suroviny. Vaříme do zhoustnutí, potom dochutíme na správnou sladko - trpkou chuť 
 
 
vytecna priloha ke stejkum, koteletam :
Na panev s vypekem z masa hodite na prouzky nakrajenou anglickou slaninu,nechate chvilku skvarit a na to prihodite zelene fazolky (lusky). Zalijete deckou vody s rozpustenou lzickou mouky.. michate, az voda s moukou a vypekem utvori omacku. Ochutite peprem a soli.
 
 
sladkokyselá mňamka ke všem druhům masíčka.
Smícháme v poměru 1:1 sladký kečup a majolku,přidáme tak 10 kapek citronové šťávy a okořeníme trochou čerstvě namletého pepře.Fakt moc dobrý.Já s tím zalévám i zeleninové, těstovinové i sojové saláty .