Medové marinády

Medové marinády na nejrůznější masa jsou výborné. Kombinace medu a kvalitního koření se spojí ve vynikající, lehce pikantní chuť. A i když je venku pěkný mráz a grilovat na zahradě se nedá, můžete si maso připravené s našimi marinádami upéct doma v troubě.

Medová marináda s citronem

60 ml medu
1 cibule nakrájená velice nadrobno
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce kvalitní sojové omáčky
2 rozmačkané stroužky česneku

Všechny suroviny smícháme, můžeme také rozmixovat v mixéru. Hotovou marinádou potřeme maso a necháme v lednici minimálně hodinu, ale klidně i déle. 
Tato marináda je skvělá i na ryby.

maso s marinádou

Marináda s medem a hořčicí

120 ml medu
120 ml dijonské hořčice
chilli koření podle chuti
sůl podle chuti

Uvedené suroviny smícháme a důkladně promícháme. S chilli šetříme, pouze pokud se chystáme krmit děti. Pokud ne, tak pořádně. Natřeme marinádu na maso a necháme minimálně dvě hodiny v lednici.
Výborná marináda na kuře.

Medová marináda s bílým vínem

180 ml bílého suchého vína
60 ml kvalitního olivového oleje
60 ml medu
2 rozmačkané stroužky česneku
1 lžička semínek koriandru
2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
1 lžička tymiánu
čerstvě mletý pepř

Všechny suroviny důkladně promícháme. Maso si do marinády naložíme den předem a necháme důkladně marinovat, alespoň přes noc.
Tato marináda je výborná na jehněčí nebo vepřové maso.
Maso během pečení či grilování pořád průběžně potíráme.

maso na grilu

Pomerančovo-medová marináda

80 ml sojové omáčky
80 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 rozmačkaný stroužek česneku

Suroviny na marinádu smícháme a naneseme na maso. Tato marináda je skvělá na steaky z lososa. Ty potřeme, necháme asi dvě hodiny odležet a grilujeme z každé strany 5 minut. 
Potíráme průběžně marinádou.