Doporučené grilovací časy

Jaké jsou doporučené grilovací časy?

Uvedené doporučené doby grilování, toho kterého masa, pro Vás zpočátku mohou být dobrým vodítkem, po pár grilování to zvládnete odhadnout sami. Berte v úvahu, že tento čas je orientační a může se lišit podle síly masa, venkovní teploty při grilování a dalších okolností. Časy jsou uváděny na střední úroveň propečení - tzv. medium.

Vliv na rychlost má samozřejmě i to, jak dobře jste rozhořeli Váš gril (a to především grily na dřevěné uhlí) - proto dobře sledujte dosaženou teplotu na teploměru víka grilu nebo používejte zapichovací sondu přímo do pečeného masa. Míra propečení je také závislá na tom, jak je maso marinované nebo není. Po pár grilování se i z Vás stanou odborníci - nemějte strach.

 

Hovězí maso

Hovězí maso - jako žebírka, svíčková nebo steaky se grilují zprudka, čas závisí na síle masa (jak je maso široké):

2,5 cm tlusté masa -> 10-12 minut přímého grilování

3 cm tlusté maso -> 12-14 minut přímého grilování

4 cm tlusté maso -> 8-10 minut přímého grilování, pak ještě 4 až 6 minut nepřímého grilování (na dopečení masa)

5 cm tlusté maso -> 8-10 minut přímého rychlého grilování, pak 10-12 minut nepřímého grilování

velké rump-steaky 450-900 g -> 12-15 minut přímého grilování

pravá svíčková - 1,5-3 kg -> 1 až 1,5 hodiny nepřímého grilování

hamburgery a karbanátky -> 7-8 minut přímého grilování

 

Vepřové maso

Vepřové maso - jako žebírka, játra, plec šrůtky grilujeme přímo i nepřímo, čas závisí na síle masa:

2cm síla masa - 10-15 minut přímého grilování

3cm síla masa - 8 minut přímé grilování, pak 6-10 minut nepřímé grilování na dopečení

svíčková pečeně 1,5 kg - 2,5 kg pečeme nepřímo 1 a 1 / 2 až 1 a 3 / 4 hodiny

kotlety - marinované - 2cm síla plátku masa 10-12 minut přímého grilování

vepřová "svíčková" do 1 / 2 kg 25-30 minut nepřímé grilování

vepřové párky 5-10 minut přímé grilování

 

Jehněčí maso

jehněčí žebírka, jehněčí kotlety 2,5 cm síla 8-10 minut přímé grilování

jehněčí kotlety do 1 kg váhy 25-35 minut přímé grilování

rolka z jehněčího masa do 3kg - 2 1 / 2 hodiny nepřímou metodou

 

Maso z drůbeže

celé kuře do hmotnosti 2kg 1 až 1 a 1 / 2 hodiny nepřímé grilování

kuřecí prsa 8-12 minut grilovat přímo

kuřecí křídla nebo prsa 30-40 minut nepřímo

rolka z jehněčího masa do 3kg - 2 a 1 / 2 hodiny nepřímou metodou

kuřecí špízy 6-8 minut přímé grilování

krocan nebo krůta do 5kg 1 a ¾ - 2 a 1/2 hodiny nepřímé grilování

krocan nebo krůta do 6kg 2 a ¼ - 3 hodiny nepřímé grilování

krocan nebo krůta do 8kg 2 a ¾ - 3 a 3 / 4 hodiny nepřímé grilování

krůtí řízky cca 1cm síla 6 - 8 minut přímé grilování

kachna do 3 kg 1 a 1 / 2 - 2 hodiny nepřímé grilování

husa do 3 kg 1 a 1 / 2 - 2 hodiny nepřímé grilování

 

Ryby

rybí filé nebo steaky 2cm 5 - 10 minut nepřímo (záleží na marinování)

rybí špízy 8 - 10 minut přímé grilování

celé ryby 450g - 15 - 20 minut nepřímé grilování, do 1kg 30 minut nepřímé grilování a do 2 kg 45 minut nepřímé grilování

 

Dary moře

krevety s krunýřem 4 - 8 minut přímé grilování podle velikosti

garnáti bez krunýře do 2 minut maximálně

celé ryby 450g - 15 - 20 minut nepřímé grilování, do 1kg 30 minut nepřímé grilování a do 2 kg 45 minut nepřímé grilování

mušle a ústřice 3 - 6 minut přímé grilování

 

Grilovaná zelenina

lilek a cuketa - plátky do 1,5 cm grilujeme přímo 8 - 10 minut

chilli papričky 7 - 9 minut přímé grilování

cherry rajčata a celé cibulky 2 - 4 minuty podle velikosti přímo

poloviční rajčata 2 - 4 minuty přímé grilování

zelené fazolky 8 - 10 minut přímé grilování

plátky brambor 14 - 16 minut, celé brambory 45 - 60 minut nepřímo

česnek 45 - 60 minut nepřímo

celé nebo poloviční rané brambory 20 - 25 minut

papriky celé nebo půlené 10 - 12 minut přímo