Deset supermarinád z celého světa

Na 1 kg masa se doporučuje 1 hrnek grilovací marinády a maso se do něj snažte naložit vždy den předem (ryby postačí marinovat kratší dobu). Vybrali jsme pro vás nejlepší marinády, na vás již jen je, smíchat všechny ingredience a maso v nich na dostatečné dlouhou dobu – minimálně 6 hodin naložit.

Pikantní marináda z chilli papriček
2 chilli papričky, 3 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, citrónová šťáva, petrželková nať, bazalka, kopr, oregano, bílý pepř, bílý jogurt

Texasko-mexická marináda
Je vhodná na kuřata:
1 dcl citronové šťávy, 1 dcl pomerančové šťávy, 3 lžíce nasekané petrželové nati, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička červeného (cayenského) pepře, 1 lžíce mletého cumina (bulharská čubrica, tlučený římský kmín), 2 lžičky soli, 6 stroužků utřeného česneku

Úžasná marináda a lá Indie
1/2 šálku/hrnku, sojové omáčky, 1/2 šálku/hrnku červeného vína, 1/2 šálku/hrnku vody, 1 polévková lžíce octa, 1-2 polévk. lžíce medu, 1-2 polévk. lžíce kečupu, 1-2 polévk. lžíce solamylu, 1 kávová lžička oregána, 1káv. lžička mletého zázvoru, 1 a 1/2 káv. lžičky soli, 5-6 stroužků česneku a kdo má rád pálivé, tak chilli dle chuti

Marináda na vepřová žebírka
125 ml sladké chilli omáčky (Thai sweet chilli sauce), 60 ml brusinkového džemu, 60 ml sojové omáčky, šťáva a nastrouhaná kůra z jedné mandarinky, šťáva a nastrouhaná kůra z jedné limetky, 15 - 20 vepřových žebírek

Sladká hořčicová marináda
Oblíbená marináda na kuřecí křidýlka, nebo jehněčí kotlety
Na 750 g masa: 60 g meruňkového džemu, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce medu, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce oleje

Delikatesy z roštu
Foto: Meggle, archiv

Marináda na skopové maso
1 větší cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžička čilli nebo pálivé papriky, 1 lžička kari koření, 1/2 lžičky zázvoru, 1 polévková lžíce jogurtu, 1 lžíce ostré hořčice, 1 lžíce oleje, citronová šťáva, sůl. Jiná marináda na skopové maso: 2 kelímky jogurtu, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžička chilli nebo pálivé papriky, sůl

Blesková marináda na steak
Na 12 steaků: 250ml oleje, 4 lžíce balsamikového octa, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička worčestru, 1 lžíce utřeného česneku, 1/2 lžičky estragonu, 1/2 lžičky rozmarýnu, 1/2 lžičky bazalky, 1/2 lžičky tymiánu, 1 lžička cayenského pepře a 1/2 lžičky majoránky

Medová marináda s pivním přídechem
Je vhodná na krůtí a vepřové maso nebo na vykostěná kuřecí stehýnka:
3 lžíce tekutého medu, 2 – 3 lžíce vinného octa, 0,25 litru piva, lžíce mletého rozmarýnu, 2 lžíce olivového oleje

Ananasovo-citrusová marináda

Na vepřové nebo kuře:
1/2 hrnku ananasové šťávy, 1/2 hrnku pomerančové šťávy, 1/4 hrnku medu, 2 lžíce oleje, 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru

Marináda s vůní Orientu
1/4 šálku panenského olivového oleje, 1 lžičku sušeného oregana, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 3 stroužky česneku (lisované)