Doporučené grilovací časy
Vliv na rychlost má samozřejmě i to, jak dobře jste rozhořeli Váš gril (a to především grily na dřevěné uhlí) - proto dobře sledujte dosaženou teplotu na teploměru víka grilu nebo používejte zapichovací sondu přímo do pečeného masa. Míra propečení je také závislá na tom, jak je maso marinované nebo není. Po pár grilování se i z Vás stanou odborníci - nemějte strach. Hovězí maso - jako žebírka, svíčková nebo steaky se grilují zprudka, čas závisí na síle masa (jak je maso široké): 2,5 cm tlusté masa -> 10-12 minut přímého grilování 3 cm tlusté maso -> 12-14 minut přímého grilování 4 cm tlusté maso -> 8-10 minut přímého grilování, pak ještě 4 až 6 minut nepřímého grilování (na dopečení masa) 5 cm tlusté maso -> 8-10 minut přímého rychlého grilování, pak 10-12 minut nepřímého grilování velké rump-steaky 450-900 g -> 12-15 minut přímého grilování pravá svíčková - 1,5-3 kg -> 1 až 1,5 hodiny nepřímého grilování hamburgery a karbanátky -> 7-8 minut přímého grilování Vepřové maso - jako žebírka, játra, plec šrůtky grilujeme přímo i nepřímo, čas závisí na síle masa: 2cm síla masa - 10-15 minut přímého grilování 3cm síla masa - 8 minut přímé grilování, pak 6-10 minut nepřímé grilování na dopečení svíčková pečeně 1,5 kg - 2,5 kg pečeme nepřímo 1 a 1 / 2 až 1 a 3 / 4 hodiny kotlety - marinované - 2cm síla plátku masa 10-12 minut přímého grilování vepřová "svíčková" do 1 / 2 kg 25-30 minut nepřímé grilování vepřové párky 5-10 minut přímé grilování jehněčí žebírka, jehněčí kotlety 2,5 cm síla 8-10 minut přímé grilování jehněčí kotlety do 1 kg váhy 25-35 minut přímé grilování rolka z jehněčího masa do 3kg - 2 1 / 2 hodiny nepřímou metodou celé kuře do hmotnosti 2kg 1 až 1 a 1 / 2 hodiny nepřímé grilování kuřecí prsa 8-12 minut grilovat přímo kuřecí křídla nebo prsa 30-40 minut nepřímo rolka z jehněčího masa do 3kg - 2 a 1 / 2 hodiny nepřímou metodou kuřecí špízy 6-8 minut přímé grilování krocan nebo krůta do 5kg 1 a ¾ - 2 a 1/2 hodiny nepřímé grilování krocan nebo krůta do 6kg 2 a ¼ - 3 hodiny nepřímé grilování krocan nebo krůta do 8kg 2 a ¾ - 3 a 3 / 4 hodiny nepřímé grilování krůtí řízky cca 1cm síla 6 - 8 minut přímé grilování kachna do 3 kg 1 a 1 / 2 - 2 hodiny nepřímé grilování husa do 3 kg 1 a 1 / 2 - 2 hodiny nepřímé grilování rybí filé nebo steaky 2cm 5 - 10 minut nepřímo (záleží na marinování) rybí špízy 8 - 10 minut přímé grilování celé ryby 450g - 15 - 20 minut nepřímé grilování, do 1kg 30 minut nepřímé grilování a do 2 kg 45 minut nepřímé grilování krevety s krunýřem 4 - 8 minut přímé grilování podle velikosti garnáti bez krunýře do 2 minut maximálně celé ryby 450g - 15 - 20 minut nepřímé grilování, do 1kg 30 minut nepřímé grilování a do 2 kg 45 minut nepřímé grilování mušle a ústřice 3 - 6 minut přímé grilování lilek a cuketa - plátky do 1,5 cm grilujeme přímo 8 - 10 minut chilli papričky 7 - 9 minut přímé grilování cherry rajčata a celé cibulky 2 - 4 minuty podle velikosti přímo poloviční rajčata 2 - 4 minuty přímé grilování zelené fazolky 8 - 10 minut přímé grilování plátky brambor 14 - 16 minut, celé brambory 45 - 60 minut nepřímo česnek 45 - 60 minut nepřímo celé nebo poloviční rané brambory 20 - 25 minut papriky celé nebo půlené 10 - 12 minut přímoJaké jsou doporučené grilovací časy?
Uvedené doporučené doby grilování, toho kterého masa, pro Vás zpočátku mohou být dobrým vodítkem, po pár grilování to zvládnete odhadnout sami. Berte v úvahu, že tento čas je orientační a může se lišit podle síly masa, venkovní teploty při grilování a dalších okolností. Časy jsou uváděny na střední úroveň propečení - tzv. medium.
Hovězí maso
Vepřové maso
Jehněčí maso
Maso z drůbeže
Ryby
Dary moře
Grilovaná zelenina