Masa a máčky 

 

Recepty

 


Drůbeží maso

 


Pikantní křidélka

Pod tekoucí vodou důkladně opláchněte křidýlka, osušte je a každé dvakrát nebo třikrát nařízněte až na kost. a dejte do lednice. Ve food procesoru udělejte ze všech tuhých ingrediencí pastu, přidejte tekuté části, oleje ale jen polovinu.

Zbylý olej rozehřejte v kastrůlku, přidejte právě vyrobenou pastu a za stálého míchání vařte 10 až 12 minut. Poté nechte úplně vychladnout. Vychlazené nalijte na kuřata a marinujte v lednici 6 - 24 hodin.Čím déle, tím lépe. Rozehřejte gril, naolejujte špruclíky a křidýlka pečte, až nejsou uvnitř růžová, asi 7 minut po každé straně. Dobrou chuť.

Co budeme potřebovat:

16 kuřecích křidýlek (asi 1 1/2 kg)
1 velká cibule
6 stroužků česneku
asi 2 cm čerstvého zázvoru
2 - 10 pálivých papriček (to záleží jak pálivé to chcete mít)
1 dl oleje
3 lžíce sojové omáčky
1 lžíce medu
1 lžička čínského koření

Krůtí křídla s marinádou

Krůtí křídla důkladně opláchneme. Připravíme si omytý citrón a rozmarýn, který osušíme a jehličky otrháme ze stonku. Nakrájíme citrón na plátky a vodorovně rozřízneme hlavičku česneku. Vše spolu s vínem, olejem, bobkovým listem a krůtími prsy vložíme do mikrotenového sáčku, pečlivě svážeme a necháme jeden den marinovat.

Marinovaná krůtí křídla vložíme na předehřátý gril a grilujeme přibližně 20 minut. Maso přitom průběžně potíráme zbylou marinádou. Nezapomeňte osolit, opepřit a podávat s česnekem, plátky citronu, rozmarýnem, bobkovým listem a olivami. Dobrou chuť.

Co budeme potřebovat:
(množství odpovídá čtyřem porcím)

4 krůtí křídla
1 citrón
1 česnek
rozmarýn
4 lžíce oleje
4 lžíce červeného vína
bobkový list
pepř
sůl
černé olivy

 

Kuřecí křídla s tymiánem

Kuřecí řízky odblaníme a opláchneme. Česnek utřeme, přidáme sůl a promícháme s olivovým olejem, tymiáne, bazalkou, sójovou omáčkou a citrónovou šťávou. Maso naložíme do takto připravené marinády a necháme do druhého dne v chladu uležet.

Než přistoupíme ke grilování, zabalíme kuřecí plátky do alobalu. Na grilu je pak opékáme tak, aby maso bylo dostatečně propečené, ale přitom stále šťavnaté. Podáváme s pečivem nebo americkými bramborami.

Co budeme potřebovat:

4 kuřecí či krůtí řízky
4 stroužky česneku
půl lžíce citrónové šťávy
1 polévkovou lžíci tymiánu
3 polévkové lžíce sójové omáčky
5 lžic olivového oleje
půl polévkové lžíce bazalky
sůl
alobal

 

Polynézská kuřecí stehýnka

Všechny ingredience smíchejte a 15 minut zvolna povařte, nechte zhoustnout až je toho asi 1 1/4 dl. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. 12 kuřecích stehen (asi 1 1/4 kg) zalijte touto marinádou a za občasného zamíchání nechte 6 - 24 hodin marinovat.

Grilujte nad nepřímým ohněm, to je tak, aby marináda nekapala na uhlí pod maso. Čmoud usazený na mase by nechutnal nikomu.

Co budeme potřebovat:

1 dl ananasového džusu
4 lžíce medu
4 stroužky česneku utřeného
3 lžíce worcesthire sauce
1 lžíce čerstvě strouhaného zázvoru (nebo 1 lžička sušeného a mletého)
1 lžička soli

Kuřecí maso na grilu

Kuřecí maso nakrájíme na plátky, osolíme a přes mikroten jemně naklepeme. Poté drůbeží naložíme přibližně na 2 hodiny do marinády, kterou připravíme ze všech ingrediencí.

Během grilování potíráme zbylou marinádou. Servírujeme s chlebem či jiným pečivem, jako přílohu můžeme podávat zeleninový salát nebo čerstvou zeleninu.

Co budeme potřebovat (pro 5 porcí):

500 g kuřecích (krůtích) prsou
5 lžic olivového oleje
½ lžičky zázvoru
½ lžičky kari koření
½ lžičky kardamomu
1 lžička ořechů
sůl
čerstvé bylinky

 

 

Kuřecí křidýlka s Ninfia-BBQ omáčkou

Ingredience:

chlazené kuřecí křídlo

1000 g



marináda:

 

slunečnicový olej

100 g

sůl

 

mletý pepř

 

 

omáčka:

 

základní omáčka Barbecue

250 g

rajče

1 ks

med

120 g

máslo

80 g

citrónová šťáva

5 lžic

 

podle potřeby:

 

olej na fritování

 

 

příloha:

 

okurek

400 g

zakysaná smetana

250 g

mleté chilli

 

česnek

40 g

karotka

400 g

 

Postup přípravy receptu:

Ostrým nožem oddělíme horní a dolní část chlazených kuřecích křidýlek, opepříme je, osolíme, přidáme olej a dobře promícháme. Necháme alespoň 2 hodiny marinovat v lednici.

Mezitím si připravíme Ninfia-BBQ omáčku. Rajče vložíme do vroucí vody asi na 10 vteřin a hned po vyndání do studené. Oloupeme ho a rozmixujeme. Změklé máslo vyšleháme s medem, přidáme základní omáčku Barbecue, citronovou šťávu, rozmixované oloupané rajče.

Oloupaný česnek dáme opražit do trouby, poté ho najemno nasekáme a promícháme společně s chilli a zakysanou smetanou.

Do hluboké pánve nalijeme olej a marinovaná křídla v něm dozlatova usmažíme. Smažíme pomalu, aby se propekla až ke kosti. Na osmažená křidýlka nalijeme omáčku Ninfia-BBQ a promícháme, aby se v omáčce dobře obalila.

Dáme opéct v míse do trouby nebo grilujeme na zahradním grilu. Řapíkatý celer, okurku a karotku nakrájíme na pravidelné hranolky a přikládáme ke křidýlkům spolu se zakysanou smetanou.

 

Grilovaná kuřecí prsíčka

 

Kuřecí prsa naklepeme na cca 1 – 1,5 cm silné plátky. Pomažeme olejem a posypeme směsí koření s citrónovou kůrou. Necháme odležet do dalšího dne a poté grilujeme tři minuty z každé strany.

Co budeme potřebovat:

6 kusů kuřecích prsou

Koření:
Směs s citrónovou kůrou
2 lžíce papriky
1 lžíce tymiánu
1 lžíce sušené cibule v prášku
1 lžička strouhané citronové kůry
1 lžička červeného cayanského pepře
jedna a půl lžíce sušeného česneku v prášku
jedna a půl lžíce bazalky

 

Nejúžasnější řízky v jogurtu

 

Ingredience:

velký bílý jogurt

1 kelímek

česnek

4 stroužky

vejce

2 ks

kuřecí řízek

8 ks

 

na obalení:

 

strouhanka

 

 

podle chuti:

 

sůl

 

grilovací koření

 

mletý černý pepř

 

kari

 


podle potřeby:

 

olej na smažení

 

 

Postup přípravy receptu:

Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Kuřecí plátky namáčíme do jogurtové marinády.

Marinádu připravíme smícháním jogurtu, vajec, oloupaného a rozdrceného česneku, opět soli a pepře. Můžeme přidat i kari a pálivé grilovací koření. Volíme koření podle své chuti.

Maso přemístíme do uzavíratelné nádoby a uložíme v lednici. Necháme marinovat do druhého dne. Poté obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme.

Řízky jsou hodně křehké, chuť úžasná. Připravil jsem takto i řízky z krkovice a nemělo to chybu.

 

Karibská kuřecí prsíčka

 

Všechny ingredience smícháme a necháme v nich kuřecí prsíčka marinovat alespoň tři hodiny. Grilujeme přibližně po dobu 10 minut.

Co budeme potřebovat:

4 kuřecí prsa
1 lžička strouhané pomerančové kůry
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce čerstvé citronové šťávy
1 lžíce pomerančové šťávy
1 lžička nastrouhaného zázvoru
1 stroužek česneku
trochu červeného cayanského pepře
půl lžičky oregana
sůl
pepř

Kachní prsa marinovaná v medu

Kachní prsa očistíme, kůži pokrájíme, prosolíme a naložíme do medové marinády (návod viz níže). Maso necháme alespoň tři hodiny marinovat a poté zvolna grilujeme.

Do kastrůlku dáme vývar z MAGGI Zlatý Slepičí bujón, přidáme všechny suroviny, povaříme až do zredukování omáčky.

Jako příloha jsou vhodné fazolky, které zprudka orestujeme na olivovém oleji se šalotkou a třtinovým cukrem. Sherry omáčkou přelijeme na plátky nakrájená kachní prsa. Dobrou chuť.

Co budeme potřebovat (4 porce):

600 g kachních prsou v celku
zelené mražené fazolky
cukr
150 g cibule
100 g lesního medu
1 dcl grappa bianco nebo slivovice
sekaný kořen zázvoru
česnek
2 dcl olivového oleje
2 dcl sladšího červeného vína
200 g postrouhané kořenové zeleniny
50 g borůvkového džemu
2 dcl červeného vína
2 dcl sherry dry
1 dcl smetany
MAGGI Zlatý Slepičí bujón

Marináda:

100 g lesního medu
1 dl grappa bianco nebo slivovice
sekaný kořen zázvoru
česnek
2 dl olivového oleje
2 dl sladšího červeného vína

 

Sherry omáčka:

200 g postrouhané kořenové zeleniny

100 g cibule
50 g borůvkového džemu
2 dl červeného vína
2 dl sherry dry
1 dl smetany
Maggi Zlatý bujón Slepičí

 

Kuře s medovou marinádou

Kuře připravované na grilu, pokud gril nemáme k dispozici, smažíme.

Ingredience:

kuře (1kg)

1 ks

 

marináda:

 

sójová omáčka

2 lžíce

horká voda

2 lžíce

česnek

6 stroužků

med

2 lžíce

 

podle chuti:

 

sůl

 

 

podle potřeby:

 

olej na smažení

 

Postup přípravy receptu:

Celé kuře očistíme, omyjeme a rozdělíme na větší kousky. Potřeme solí podle chuti. Česnek oloupeme a prolisujeme.

Připravíme si marinádu. V misce promícháme med, prolisovaný česnek a sójovou omáčku. Přidáme i lžíci horké vody.

Marinádou kuřecí kousky potřeme a necháme oschnout. Kuřecí kousky grilujeme a během přípravy několikrát potíráme zbylou marinádou. Pokud, gril nemáme, osmažíme kuře ve větším množství rozpáleného oleje.

Kuře s medovou marinádou podáváme s krajícem chleba. Hodí se i vychlazené pivo.

 

Pikantní kuřecí křidýlka

Pikantní kuřecí křidýlka s čerstvou zeleninou.

 
Ingredience:

anglická slanina

70 g

niva

30 g

chilli paprička

3 ks

kuřecí křídlo

5 ks

 

na ozdobu:

 

rajče

2 ks

zelená kapie

1 ks

červená kapie

1 ks

ledový salát

80 g

cibule

1/2 ks

 

podle potřeby:

 

olej

 

mletý černý pepř

 

grilovací koření

 

Postup přípravy receptu:

Kuřecí křidýlka si omyjeme. Podél kosti prořízneme. Nivu nakrájíme na kostky, zeleninu očistíme a nakrájíme. Kuřecí křidýlka začneme plnit. Naplníme je kouskem sýra, paprikou a uzavřeme proužkem slaniny. Můžeme doplnit o kousek chilli papričky. Grilovacím kořením a pepřem křídla okořeníme. Vložíme do oleje na 15 minut. Po uležení grilujeme asi 35 minut a potíráme ze všech stran. Podáváme s čerstvou zeleninou.

 

Ďábelská kuřecí stehýnka

Ingredience:

tuk

100 g

kuřecí stehna

4 - 6 ks



marináda:

 

olej

5 lžic

strouhaný křen

2 lžičky

sůl

 

plnotučná hořčice

1 lžíce

mletá sladká paprika

1 lžička

mletá chilli paprička

1 lžička

česnek

4 stroužky

mletý kmín

1/2 lžičky

mletý černý pepř

 

Postup přípravy receptu:

Česnek oloupeme a prolisujeme. Z koření, oleje, křenu a hořčice umícháme marinádu, kterou důkladně potřeme ze všech stran kuřecí stehna. Maso necháme v marinádě uležet několik hodin, nejlépe do druhého dne.

Kuřecí stehna položíme do tukem vytřeného pekáče. K vymazání můžeme použít například Ramu, na chuti masa nic nezkazí, ba naopak. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut při teplotě jen 150°C, aby se maso nevysušilo. Upečená křidýlka musí být měkká a mít křupavou kůžičku. Během pečení kuřecí stehna obrátíme, případně mírně podlijeme vodou, nebo pod masem necháme rozpustit ještě trochu tuku.

Pokud jsme vlastníky zahradního grilu nebo horkovzdušné trouby s grilem, můžeme stehna grilovat. V každém případě chutnají ďábelsky, nezáleží na způsobu pečení.

Ďábelská kuřecí stehýnka můžeme podávat jen s chlebem a čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

 


 

Vepřové maso


 


Grilovaná krkovička

Krkovička patří k nejoblíbenějším masům pro grilování.

Co budeme potřebovat:

4 ks vepřové krkovice plátky
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce vlažné vody
1 lžíce vinného octu
pepř
sůl
čerstvá nebo sušená bazalka

Nejprve připravíme směs z oleje, vody a octa. Osolíme, opepříme a doplníme o nasekanou bazalku. Plátky krkovice naklepeme a obalíme v marinádě. Vložíme do ploché misky a zalijeme zbylou marinádou. V ledničce necháme alespoň 2 hodiny. Grilujeme z obou stran.

 

 

Masíčko mňam, mňam

Ingredience:
Vepřová krkovice (stehenní kuřecí řízky, prsa)
sůl
pepř
cibule
anglická slanina
kečup
šunka nebo šunkový salám
1 dcl bílého vína
máslo

Příprava:
Kastrůlek vymažeme máslem, naklepanou osolenou a opepřenou krkovici vložíme do pekáčku a na ní vrstvíme na kolečka nakrájenou cibuli, dále šunku, anglickou slaninu, potřeme kečupem a vrstvy se opakují.
Toto necháme uležet do druhého dne v lednici. Před pečením zalijeme 1 dcl bílého vína. Později stačí podle potřeby podlít vodou. Pečeme asi 1h. Doporučená příloha: Hranolky, brambory...

 

Grilovaná žebírka s chutí česneku

Prolisujeme česnek, smícháme s ním všechny ostatní ingredience a potřeme osolená a opepřená žebírka. Poté necháme pokrm v chladu uležet do druhého dne. Grilujeme na předehřátém grilu.

Co budeme potřebovat (na 1 porci):

2 ks žebírek
2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce kečupu
trochu pálivé omáčky
sůl
pepř
lžíce oleje
3-4 stroužky česneku

 

 

Grilovaná žebírka s paprikou


Na 4 porce budete potřebovat:

2 kg vepřových žebírek,

4 lžíce medu,

špetku kayenského pepře,

2 lžíce sojové omáčky,

2 lžíce octa z bílého vína,

1 lžičku hořčičného prášku,

1 cibuli,

400 g barevných paprik,

75 g másla,

1 lžičku anýzu,

pepř a sůl.

Nejprve smíchejte med s kayenským pepřem, sojovou omáčkou a octem. Hořčičný prášek rozpusťte v jedné lžíci studené vody a přidejte do medu. Maso omyjte, osušte a potřete ochuceným medem a nechte asi 5 hodin rozležet. Mezitím posekejte cibuli, očistěte papriku, omyjte a nakrájejte ji na kostičky. Potom rozpalte gril. Rozehřejte máslo, přidejte do něj 1 lžičku anýzu, cibuli a papriku a za stálého míchání duste asi 5 minut. Potom vyjměte žebírka z marinády a osušte. Na grilovacím tácku je grilujte asi 20-25 minut. Občas je obraťte a pravidelně potírejte marinádou. Cibuli s paprikou ohřejte v misce na okraji grilu a podávejte se žebírky.

 


 


Ryby

 

 


Pečenáče-špičkový nálev

Ingredience:
1 a 3/4 l vody,
1/4 l vína,
1/4 l octa,
10-12 lžiček cukru,
6 lžiček soli,
8 ks nové koření,
5 ks hřebíček,
3 bobkové listy,
1 lžička hořčičného semene,
6 ks pepře.

Příprava:

Ryby mírně osolíme, obalíme v mouce, bílku, opět v mouce a usmažíme na oleji do zlatova.
Nejlepší jsou sledě nebo makrely, může být i kapr.
Všechny ingredience společně 5 min. povaříme.
Vychladlým nálevem zalijeme usmažené ryby a necháme alespoň týden uležet v chladničce.

Doporučená příloha:
K pečenáčům chutná nejlépe čerstvý chléb

 


 Uzeniny

 


Grilované špekáčky se sýrem

Co budeme potřebovat:

500 g špekáčků
balení plátkového sýra
mletá červená paprika
hořčice

Máte v ledničce zásobu vuřtů, ale do obyčejného opékání nad ohněm se vám zrovna nechce? Hurá s nimi na gril. Grilované vuřty se sýrem můžou být zajímavou změnou.

Jak na to? Vuřty rozřízneme napůl, vložíme připravené plátky sýra rozdělené na půlku. Vnitřek potřeme hořčicí a párátky upevníme plátky na vuřty. Opaprikujeme a položíme na grilovací rošt tak, aby se polovičky špekáčků nepřevrátily. Grilujeme tak dlouho, dokud se sýr nezačne tavit. Podáváme teplé, s pečivem nebo opečeným chlebem. Dobrou chuť.

 

Špekáčky v marinádě
 
Potřebujeme:
2 lžíce oleje,

2 lžíce octa,

2 lžíce kečupu,

1 lžíci worčestru,

1,5 lžíce hořčice,

2 kostky cukru,

1 velkou sladkokyselou okurku,

2 cibule

20 dkg majolky.

Postup:
Vše dáme do kastrůlku, provaříme a mícháme do vychladnutí tak, aby se to spojilo. Půl kilogramu

oloupaných buřtů nakrájíme na kolečka, přidáme na kolečka nakrájenou velkou okurku, cibuli a majolku. Promícháme, zalijeme vychladlou připravenou marinádou a necháme asi 2 dny v chladničce odležet. Podáváme s chlebem nebo houskou.

 

 


 

Ostatní

 


Grilovaný hermelín

Pokud si chcete pochutnat na grilované jednohubce, zkuste grilovaný hermelín se slaninou. Jednoduchá příprava, během čtvrthodiny budete mít vše hotové.

Co budeme potřebovat:
Hermelín
Olej
Grilovací koření na sýry
Anglická slanina

Hermelín nakrájíme na osm trojúhelníčků, potřeme ole