Masa a máčky
Recepty
Drůbeží maso
Pikantní křidélka
Pod tekoucí vodou důkladně opláchněte křidýlka, osušte je a každé dvakrát nebo třikrát nařízněte až na kost. a dejte do lednice. Ve food procesoru udělejte ze všech tuhých ingrediencí pastu, přidejte tekuté části, oleje ale jen polovinu.
Zbylý olej rozehřejte v kastrůlku, přidejte právě vyrobenou pastu a za stálého míchání vařte 10 až 12 minut. Poté nechte úplně vychladnout. Vychlazené nalijte na kuřata a marinujte v lednici 6 - 24 hodin.Čím déle, tím lépe. Rozehřejte gril, naolejujte špruclíky a křidýlka pečte, až nejsou uvnitř růžová, asi 7 minut po každé straně. Dobrou chuť.
Co budeme potřebovat:
16 kuřecích křidýlek (asi 1 1/2 kg)
1 velká cibule
6 stroužků česneku
asi 2 cm čerstvého zázvoru
2 - 10 pálivých papriček (to záleží jak pálivé to chcete mít)
1 dl oleje
3 lžíce sojové omáčky
1 lžíce medu
1 lžička čínského koření
Krůtí křídla s marinádou
Krůtí křídla důkladně opláchneme. Připravíme si omytý citrón a rozmarýn, který osušíme a jehličky otrháme ze stonku. Nakrájíme citrón na plátky a vodorovně rozřízneme hlavičku česneku. Vše spolu s vínem, olejem, bobkovým listem a krůtími prsy vložíme do mikrotenového sáčku, pečlivě svážeme a necháme jeden den marinovat.
Marinovaná krůtí křídla vložíme na předehřátý gril a grilujeme přibližně 20 minut. Maso přitom průběžně potíráme zbylou marinádou. Nezapomeňte osolit, opepřit a podávat s česnekem, plátky citronu, rozmarýnem, bobkovým listem a olivami. Dobrou chuť.
Co budeme potřebovat:
(množství odpovídá čtyřem porcím)
4 krůtí křídla
1 citrón
1 česnek
rozmarýn
4 lžíce oleje
4 lžíce červeného vína
bobkový list
pepř
sůl
černé olivy
Kuřecí křídla s tymiánem
Kuřecí řízky odblaníme a opláchneme. Česnek utřeme, přidáme sůl a promícháme s olivovým olejem, tymiáne, bazalkou, sójovou omáčkou a citrónovou šťávou. Maso naložíme do takto připravené marinády a necháme do druhého dne v chladu uležet.
Než přistoupíme ke grilování, zabalíme kuřecí plátky do alobalu. Na grilu je pak opékáme tak, aby maso bylo dostatečně propečené, ale přitom stále šťavnaté. Podáváme s pečivem nebo americkými bramborami.
Co budeme potřebovat:
4 kuřecí či krůtí řízky
4 stroužky česneku
půl lžíce citrónové šťávy
1 polévkovou lžíci tymiánu
3 polévkové lžíce sójové omáčky
5 lžic olivového oleje
půl polévkové lžíce bazalky
sůl
alobal
Polynézská kuřecí stehýnka
Všechny ingredience smíchejte a 15 minut zvolna povařte, nechte zhoustnout až je toho asi 1 1/4 dl. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. 12 kuřecích stehen (asi 1 1/4 kg) zalijte touto marinádou a za občasného zamíchání nechte 6 - 24 hodin marinovat.
Grilujte nad nepřímým ohněm, to je tak, aby marináda nekapala na uhlí pod maso. Čmoud usazený na mase by nechutnal nikomu.
Co budeme potřebovat:
1 dl ananasového džusu
4 lžíce medu
4 stroužky česneku utřeného
3 lžíce worcesthire sauce
1 lžíce čerstvě strouhaného zázvoru (nebo 1 lžička sušeného a mletého)
1 lžička soli
Kuřecí maso na grilu
Kuřecí maso nakrájíme na plátky, osolíme a přes mikroten jemně naklepeme. Poté drůbeží naložíme přibližně na 2 hodiny do marinády, kterou připravíme ze všech ingrediencí.
Během grilování potíráme zbylou marinádou. Servírujeme s chlebem či jiným pečivem, jako přílohu můžeme podávat zeleninový salát nebo čerstvou zeleninu.
Co budeme potřebovat (pro 5 porcí):
500 g kuřecích (krůtích) prsou
5 lžic olivového oleje
½ lžičky zázvoru
½ lžičky kari koření
½ lžičky kardamomu
1 lžička ořechů
sůl
čerstvé bylinky
Kuřecí křidýlka s Ninfia-BBQ omáčkou
Ingredience:
1000 g |
|
marináda: |
|
100 g |
|
|
|
|
|
omáčka: |
|
250 g |
|
1 ks |
|
120 g |
|
80 g |
|
citrónová šťáva |
5 lžic |
podle potřeby: |
|
|
|
příloha: |
|
400 g |
|
250 g |
|
|
|
40 g |
|
400 g |
Postup přípravy receptu:
Ostrým nožem oddělíme horní a dolní část chlazených kuřecích křidýlek, opepříme je, osolíme, přidáme olej a dobře promícháme. Necháme alespoň 2 hodiny marinovat v lednici.
Mezitím si připravíme Ninfia-BBQ omáčku. Rajče vložíme do vroucí vody asi na 10 vteřin a hned po vyndání do studené. Oloupeme ho a rozmixujeme. Změklé máslo vyšleháme s medem, přidáme základní omáčku Barbecue, citronovou šťávu, rozmixované oloupané rajče.
Oloupaný česnek dáme opražit do trouby, poté ho najemno nasekáme a promícháme společně s chilli a zakysanou smetanou.
Do hluboké pánve nalijeme olej a marinovaná křídla v něm dozlatova usmažíme. Smažíme pomalu, aby se propekla až ke kosti. Na osmažená křidýlka nalijeme omáčku Ninfia-BBQ a promícháme, aby se v omáčce dobře obalila.
Dáme opéct v míse do trouby nebo grilujeme na zahradním grilu. Řapíkatý celer, okurku a karotku nakrájíme na pravidelné hranolky a přikládáme ke křidýlkům spolu se zakysanou smetanou.
Grilovaná kuřecí prsíčka
Kuřecí prsa naklepeme na cca 1 – 1,5 cm silné plátky. Pomažeme olejem a posypeme směsí koření s citrónovou kůrou. Necháme odležet do dalšího dne a poté grilujeme tři minuty z každé strany.
Co budeme potřebovat:
6 kusů kuřecích prsou
Koření:
Směs s citrónovou kůrou
2 lžíce papriky
1 lžíce tymiánu
1 lžíce sušené cibule v prášku
1 lžička strouhané citronové kůry
1 lžička červeného cayanského pepře
jedna a půl lžíce sušeného česneku v prášku
jedna a půl lžíce bazalky
Nejúžasnější řízky v jogurtu
Ingredience:
1 kelímek |
|
4 stroužky |
|
2 ks |
|
8 ks |
|
na obalení: |
|
|
|
podle chuti: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup přípravy receptu:
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Kuřecí plátky namáčíme do jogurtové marinády.
Marinádu připravíme smícháním jogurtu, vajec, oloupaného a rozdrceného česneku, opět soli a pepře. Můžeme přidat i kari a pálivé grilovací koření. Volíme koření podle své chuti.
Maso přemístíme do uzavíratelné nádoby a uložíme v lednici. Necháme marinovat do druhého dne. Poté obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme.
Řízky jsou hodně křehké, chuť úžasná. Připravil jsem takto i řízky z krkovice a nemělo to chybu.
Karibská kuřecí prsíčka
Všechny ingredience smícháme a necháme v nich kuřecí prsíčka marinovat alespoň tři hodiny. Grilujeme přibližně po dobu 10 minut.
Co budeme potřebovat:
4 kuřecí prsa
1 lžička strouhané pomerančové kůry
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce čerstvé citronové šťávy
1 lžíce pomerančové šťávy
1 lžička nastrouhaného zázvoru
1 stroužek česneku
trochu červeného cayanského pepře
půl lžičky oregana
sůl
pepř
Kachní prsa marinovaná v medu
Kachní prsa očistíme, kůži pokrájíme, prosolíme a naložíme do medové marinády (návod viz níže). Maso necháme alespoň tři hodiny marinovat a poté zvolna grilujeme.
Do kastrůlku dáme vývar z MAGGI Zlatý Slepičí bujón, přidáme všechny suroviny, povaříme až do zredukování omáčky.
Jako příloha jsou vhodné fazolky, které zprudka orestujeme na olivovém oleji se šalotkou a třtinovým cukrem. Sherry omáčkou přelijeme na plátky nakrájená kachní prsa. Dobrou chuť.
Co budeme potřebovat (4 porce):
600 g kachních prsou v celku
zelené mražené fazolky
cukr
150 g cibule
100 g lesního medu
1 dcl grappa bianco nebo slivovice
sekaný kořen zázvoru
česnek
2 dcl olivového oleje
2 dcl sladšího červeného vína
200 g postrouhané kořenové zeleniny
50 g borůvkového džemu
2 dcl červeného vína
2 dcl sherry dry
1 dcl smetany
MAGGI Zlatý Slepičí bujón
Marináda:
100 g lesního medu
1 dl grappa bianco nebo slivovice
sekaný kořen zázvoru
česnek
2 dl olivového oleje
2 dl sladšího červeného vína
Sherry omáčka:
200 g postrouhané kořenové zeleniny
100 g cibule
50 g borůvkového džemu
2 dl červeného vína
2 dl sherry dry
1 dl smetany
Maggi Zlatý bujón Slepičí
Kuře s medovou marinádou
Kuře připravované na grilu, pokud gril nemáme k dispozici, smažíme.
Ingredience:
1 ks |
|
marináda: |
|
2 lžíce |
|
2 lžíce |
|
6 stroužků |
|
2 lžíce |
|
podle chuti: |
|
|
|
podle potřeby: |
|
|
Postup přípravy receptu:
Celé kuře očistíme, omyjeme a rozdělíme na větší kousky. Potřeme solí podle chuti. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Připravíme si marinádu. V misce promícháme med, prolisovaný česnek a sójovou omáčku. Přidáme i lžíci horké vody.
Marinádou kuřecí kousky potřeme a necháme oschnout. Kuřecí kousky grilujeme a během přípravy několikrát potíráme zbylou marinádou. Pokud, gril nemáme, osmažíme kuře ve větším množství rozpáleného oleje.
Kuře s medovou marinádou podáváme s krajícem chleba. Hodí se i vychlazené pivo.
Pikantní kuřecí křidýlka
Pikantní kuřecí křidýlka s čerstvou zeleninou.
Ingredience:
70 g |
|
30 g |
|
3 ks |
|
5 ks |
|
na ozdobu: |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
80 g |
|
1/2 ks |
|
podle potřeby: |
|
|
|
|
|
|
Postup přípravy receptu:
Kuřecí křidýlka si omyjeme. Podél kosti prořízneme. Nivu nakrájíme na kostky, zeleninu očistíme a nakrájíme. Kuřecí křidýlka začneme plnit. Naplníme je kouskem sýra, paprikou a uzavřeme proužkem slaniny. Můžeme doplnit o kousek chilli papričky. Grilovacím kořením a pepřem křídla okořeníme. Vložíme do oleje na 15 minut. Po uležení grilujeme asi 35 minut a potíráme ze všech stran. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Ďábelská kuřecí stehýnka
Ingredience:
100 g |
|
4 - 6 ks |
|
marináda: |
|
5 lžic |
|
2 lžičky |
|
|
|
1 lžíce |
|
1 lžička |
|
1 lžička |
|
4 stroužky |
|
1/2 lžičky |
|
|
Postup přípravy receptu:
Česnek oloupeme a prolisujeme. Z koření, oleje, křenu a hořčice umícháme marinádu, kterou důkladně potřeme ze všech stran kuřecí stehna. Maso necháme v marinádě uležet několik hodin, nejlépe do druhého dne.
Kuřecí stehna položíme do tukem vytřeného pekáče. K vymazání můžeme použít například Ramu, na chuti masa nic nezkazí, ba naopak. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut při teplotě jen 150°C, aby se maso nevysušilo. Upečená křidýlka musí být měkká a mít křupavou kůžičku. Během pečení kuřecí stehna obrátíme, případně mírně podlijeme vodou, nebo pod masem necháme rozpustit ještě trochu tuku.
Pokud jsme vlastníky zahradního grilu nebo horkovzdušné trouby s grilem, můžeme stehna grilovat. V každém případě chutnají ďábelsky, nezáleží na způsobu pečení.
Ďábelská kuřecí stehýnka můžeme podávat jen s chlebem a čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.
Vepřové maso
Grilovaná krkovička
Krkovička patří k nejoblíbenějším masům pro grilování.
Co budeme potřebovat:
4 ks vepřové krkovice plátky
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce vlažné vody
1 lžíce vinného octu
pepř
sůl
čerstvá nebo sušená bazalka
Nejprve připravíme směs z oleje, vody a octa. Osolíme, opepříme a doplníme o nasekanou bazalku. Plátky krkovice naklepeme a obalíme v marinádě. Vložíme do ploché misky a zalijeme zbylou marinádou. V ledničce necháme alespoň 2 hodiny. Grilujeme z obou stran.
Masíčko mňam, mňam
Ingredience:
Vepřová krkovice (stehenní kuřecí řízky, prsa)
sůl
pepř
cibule
anglická slanina
kečup
šunka nebo šunkový salám
1 dcl bílého vína
máslo
Příprava:
Kastrůlek vymažeme máslem, naklepanou osolenou a opepřenou krkovici vložíme do pekáčku a na ní vrstvíme na kolečka nakrájenou cibuli, dále šunku, anglickou slaninu, potřeme kečupem a vrstvy se opakují.
Toto necháme uležet do druhého dne v lednici. Před pečením zalijeme 1 dcl bílého vína. Později stačí podle potřeby podlít vodou. Pečeme asi 1h. Doporučená příloha: Hranolky, brambory...
Grilovaná žebírka s chutí česneku
Prolisujeme česnek, smícháme s ním všechny ostatní ingredience a potřeme osolená a opepřená žebírka. Poté necháme pokrm v chladu uležet do druhého dne. Grilujeme na předehřátém grilu.
Co budeme potřebovat (na 1 porci):
2 ks žebírek
2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce kečupu
trochu pálivé omáčky
sůl
pepř
lžíce oleje
3-4 stroužky česneku
Grilovaná žebírka s paprikou
Na 4 porce budete potřebovat:
2 kg vepřových žebírek,
4 lžíce medu,
špetku kayenského pepře,
2 lžíce sojové omáčky,
2 lžíce octa z bílého vína,
1 lžičku hořčičného prášku,
1 cibuli,
400 g barevných paprik,
75 g másla,
1 lžičku anýzu,
pepř a sůl.
Nejprve smíchejte med s kayenským pepřem, sojovou omáčkou a octem. Hořčičný prášek rozpusťte v jedné lžíci studené vody a přidejte do medu. Maso omyjte, osušte a potřete ochuceným medem a nechte asi 5 hodin rozležet. Mezitím posekejte cibuli, očistěte papriku, omyjte a nakrájejte ji na kostičky. Potom rozpalte gril. Rozehřejte máslo, přidejte do něj 1 lžičku anýzu, cibuli a papriku a za stálého míchání duste asi 5 minut. Potom vyjměte žebírka z marinády a osušte. Na grilovacím tácku je grilujte asi 20-25 minut. Občas je obraťte a pravidelně potírejte marinádou. Cibuli s paprikou ohřejte v misce na okraji grilu a podávejte se žebírky.
Ryby
Pečenáče-špičkový nálev
Ingredience:
1 a 3/4 l vody,
1/4 l vína,
1/4 l octa,
10-12 lžiček cukru,
6 lžiček soli,
8 ks nové koření,
5 ks hřebíček,
3 bobkové listy,
1 lžička hořčičného semene,
6 ks pepře.
Příprava:
Ryby mírně osolíme, obalíme v mouce, bílku, opět v mouce a usmažíme na oleji do zlatova.
Nejlepší jsou sledě nebo makrely, může být i kapr.
Všechny ingredience společně 5 min. povaříme.
Vychladlým nálevem zalijeme usmažené ryby a necháme alespoň týden uležet v chladničce.
Doporučená příloha:
K pečenáčům chutná nejlépe čerstvý chléb
Uzeniny
Grilované špekáčky se sýrem
Co budeme potřebovat:
500 g špekáčků
balení plátkového sýra
mletá červená paprika
hořčice
Máte v ledničce zásobu vuřtů, ale do obyčejného opékání nad ohněm se vám zrovna nechce? Hurá s nimi na gril. Grilované vuřty se sýrem můžou být zajímavou změnou.
Jak na to? Vuřty rozřízneme napůl, vložíme připravené plátky sýra rozdělené na půlku. Vnitřek potřeme hořčicí a párátky upevníme plátky na vuřty. Opaprikujeme a položíme na grilovací rošt tak, aby se polovičky špekáčků nepřevrátily. Grilujeme tak dlouho, dokud se sýr nezačne tavit. Podáváme teplé, s pečivem nebo opečeným chlebem. Dobrou chuť.
Špekáčky v marinádě
Potřebujeme:
2 lžíce oleje,
2 lžíce octa,
2 lžíce kečupu,
1 lžíci worčestru,
1,5 lžíce hořčice,
2 kostky cukru,
1 velkou sladkokyselou okurku,
2 cibule
20 dkg majolky.
Postup:
Vše dáme do kastrůlku, provaříme a mícháme do vychladnutí tak, aby se to spojilo. Půl kilogramu
oloupaných buřtů nakrájíme na kolečka, přidáme na kolečka nakrájenou velkou okurku, cibuli a majolku. Promícháme, zalijeme vychladlou připravenou marinádou a necháme asi 2 dny v chladničce odležet. Podáváme s chlebem nebo houskou.
Ostatní
Grilovaný hermelín
Pokud si chcete pochutnat na grilované jednohubce, zkuste grilovaný hermelín se slaninou. Jednoduchá příprava, během čtvrthodiny budete mít vše hotové.
Co budeme potřebovat:Hermelín
Olej
Grilovací koření na sýry
Anglická slanina
Hermelín nakrájíme na osm trojúhelníčků, potřeme ole